Vrienden!

Ik zoek hulp bij het uitgeven van mijn nieuwe boek ‘De Reus Ontwaakt / Reizen in Brazilië’. Toch is dit geen platte bedelbrief. Dit is een verzoek deel te nemen aan een bijzondere vorm van crowd funding, waarbij je deelt in de winst. De bedoeling is een nieuw concept te ontwikkelen aan de hand van mijn nieuwe boek, dat eind mei 2014 verschijnt. Hieronder meer uitleg.
<Laat maar, ik weet waarover het gaat en wil nu al intekenen. Dat kan hier.>

© Anne Jansen

De Reus Ontwaakt / Reizen in Brazilië, door Wim Jansen. Uitg. PocaLoca; 224 blz + 16 blz foto’s. €15

Waarom?
Voor traditionele uitgevers wordt het steeds moeilijker nieuwe titels van onbekende schrijvers op de markt te brengen in het Nederlandse taalgebied. Door het snel afnemende aantal boekwinkels is er steeds minder ‘etalageruimte’ om boeken onder de aandacht te brengen. Ook in de media is het dringen, de belangstelling gaat daar uit naar de gevestigde namen en geheide kaskrakers.Dus moeten auteurs en uitgevers zelf hun etalages creëren. Ik heb daarvoor een nieuw concept bedacht, waarbij betrokken lezers, vrienden en wellicht ook zakelijk ingestelde kennissen meehelpen een boek uit te geven. In ruil daarvoor delen ze in de winst – als die gemaakt wordt.

Hoe werkt het?
Een participatie kost €25. Daarvoor krijg je het boek ‘De Reus Ontwaakt’, dat een (vaste) winkelprijs heeft van €15, en een aandeel in de winst. En help je mee met het zoeken naar een nieuwe manier van boeken uitgeven. Er worden maximaal 400 participaties verkocht tussen 12 mei en 8 juni 13 juli (verlengd tot finale WK). De uitgever (ik) en de auteur (in dit geval ook ik) bezitten elk 50 participaties. Alle winst wordt verdeeld over de 500 participaties. Het is dus in het belang van de deelnemers zoveel mogelijk bekendheid te geven aan het boek in eigen kring en op de sociale media, verwijzend naar een ondersteunende website.

Lees hieronder de details, of ga gelijk door naar de intekenpagina met de verschillende opties.

De kleine letters

 Wie geeft het boek uit?
Ik heb een echte uitgeverij opgericht, Uitgeverij PocaLoca, met een zogeheten eigen ISBN-prefix. Er is een distributiecontract gesloten met het Centraal Boekhuis, wat inhoudt dat het boek bij elke boekwinkel te bestellen is en ook bij grote wederverkopers als Bol.com. Het is gedrukt bij een professionele boekdrukkerij, is vakkundig vormgegeven en heeft het hele proces van een zorgvuldige redactie, correctie en nauwgezette proof reading doorlopen.

Wat levert het op?
Van de investering kan de hele productie (redactie, vormgeving, omslagontwerp, druk, binden, distributie, royalties etc) betaald worden voor een oplage van 1500. Bij een verkoop van 1000 exemplaren (inclusief die 400 verkochte participaties) krijgt eenieder al zijn extra betaalde 10 euro terug. Wordt het een succes, dan is bij een verkochte oplage van 20.000 de uitkering per participatie minstens 300 euro. Heel precies is dat niet te voorspellen, omdat de winst afhangt van het verkoopkanaal: een boekwinkel krijgt een marge van 40% van de winkelprijs, via de eigen webwinkel zijn er alleen de verzendkosten.

Wat is winst?
De opbrengsten minus de kosten, zo simpel is het. In de vaste boekenprijs zit 6% BTW, die moet worden afgedragen. Aan de kostenkant krijgen we de BTW terug, dus dat helpt. Mijn boekhouder zal toezien op een transparante registratie. Als er behoefte aan is kan een kascommissie van deelnemers de onderbouwing voor de winstdeling controleren.

Wanneer wordt er uitgekeerd?
Jaarlijks, de eerste keer een jaar na verschijnen van ‘De Reus Ontwaakt’ (eerste week van juni). De laatste keer in juni 2017. Dan zijn de Olympische Spelen in Brazilië achter de rug en is vermoedelijk de markt wel verzadigd. Om te voorkomen dat er eindeloos administratie moet worden gevoerd over minimale bedragen, is voor deze einddatum gekozen.

Waarom kan ik maximaal 10 participaties kopen?
De participaties zijn te koop per stuk, per 4 of per 10. Elk pakket heeft zijn eigen voordelen (zie het bestelformulier voor het overzicht). Ik wil het aantal ‘etalages’ zo groot mogelijk houden. Als er zich vier investeerders of speculanten aan zouden dienen die elk 100 participaties kopen, ben ik wel snel klaar met de crowd funding, maar beschik ik vervolgens over slechts vier netwerken, vriendenkringen of hoe je het wilt noemen waarbinnen het boek bekend gemaakt wordt.

 Kan ik de boeken doorverkopen?
Ja. Wie het maximum van tien participaties koopt kan vervolgens meerdere boeken afnemen met de winkelkorting van 40% om weg te geven als relatiegeschenk of door te verkopen. NB: in Nederland geldt een vaste boekenprijs, dus bij publieke verkoop moet de prijs €15 zijn, incl 6% btw.

Wat gebeurt er als niet alle participaties worden verkocht?
Dan wordt het break-even point later bereikt. Het goede nieuws is dat de daarna opgebouwde winst over minder deelnemers wordt verdeeld. Halverwege juni zitten we op 200 deelnemers, ruim voldoende voor een gezonde exploitatie.

Kan ik ook gewoon een of meerdere boeken bestellen, zonder participatie?
Jazeker, dat kan hier.

Meer vragen? Speciale wensen?
Die kun je kwijt in het intekenformulier. Je krijgt persoonlijk antwoord

Ga hier naar het intekenformulier.

Hartelijke groet! Wim Jansen

Uitgeverij PocaLoca

Uitgeverij PocaLoca